Συμμετοχή σε Διαγωνισμό Πειραμάτων Φυσικής

(20/03 και 08/04 2014)

            imagesCA8C81ND

    Την Πέμπτη 20 Μαρτίου και την Τρίτη 8 Απριλίου 2014  οι μαθητές της Γ΄ τάξης του Γυμνασίου μας, Βλησίδης ΔημήτρηςΔιαμαντάρας Κων/νοςΝασάι Διονύσης και Ραμάι Στήβεν έλαβαν μέρος στη 2η φάση του Διαγωνισμού Πειραμάτων Φυσικής με θέμα :  « Ηλεκτρικό ρεύμα  και ηλεκτρικά κυκλώματα», που διοργάνωσε η Ελληνογαλλική Σχολή Αγ. Παρασκευής «Ευγένιος Ντελακρουά»  σε συνεργασία  με τη Δ.Δ.Ε Β΄ Αθήνας και το Ε.Κ.Φ.Ε. Χαλανδρίου. Το πρόγραμμα του διαγωνισμού περιελάμβανε δυο φάσεις:

 

ΦΑΣΗ 1η : «Εξοικείωση με τη θεωρία και τα εργαστηριακά όργανα»

   Οι μαθητές των σχολείων που συμμετείχαν, μαζί με τους συνοδούς καθηγητές τους,  επισκέφθηκαν το αμφιθέατρο Φυσικής του σχολείου, για μια σύντομη παρουσίαση και θεωρητική περιγραφή των εννοιών που έχουν διδαχθεί

 

ΦΑΣΗ 2η : «Διαγωνιστικό μέρος»

 

       Οι συμμετέχοντες μαθητές  διαγωνίστηκαν σε 3-4 εργαστηριακές ασκήσεις που περιελάμβαναν: υλοποίηση ηλεκτρικών κυκλωμάτων, μετρήσεις και επεξεργασία, γραφικές παραστάσεις και εξαγωγή συμπερασμάτων, ερωτήσεις εμβάθυνσης. Οι απαντήσεις τους  βαθμολογήθηκαν από επιστημονική επιτροπή φυσικών , παρουσία των συνοδών καθηγητών. Η ίδια επιτροπή είχε αναλάβει και την επιμέλεια των θεμάτων του διαγωνισμού.

 

 Ακολούθως, οι μαθητές μας επισκέφτηκαν τα εργαστήρια της Ελληνογαλλικής Σχολής για απλές ασκήσεις εξοικείωσης με τα όργανα.

 

Με τη συνεχή υποστήριξη της καθηγήτριάς τους, κ. Π. Μπούτσαλη, οι μαθητές μας, έμαθαν να εργάζονται σε εργαστηριακό περιβάλλον, να εφαρμόζουν στην πράξη  όσα είχαν μάθει στη θεωρία και το κυριότερο, να αναπτύξουν τις δεξιότητες της συνεργασίας και της ομαδικής δουλειάς.

Συγχαρητήρια στους μαθητές μας για τη συμμετοχή τους. Ευχόμαστε να βάζουν πάντα στόχους και να αγωνίζονται για την υλοποίησή τους!

 

Υπεύθυνη καθηγήτρια: Πάτρα Μπούτσαλη, Φυσικός-Υπεύθυνη Σχολικού Εργαστηρίου Φυσικών Επιστημών

 

Χωρίς τίτλο 2

Και φέτος στις 13, 14 & 15 Δεκεμβρίου 2013 είκοσι μαθητές μας συμμετείχαν στο Πρόγραμμα: «Οι μαθητές συναντούν τη Φυσική και η Φυσική τους μαγεύει», που διοργανώνει κάθε χρόνο η Ένωση Ελλήνων Φυσικών.

Οι μαθητές μας ενημερώθηκαν για θέματα Αστροφυσικής, Ενεργειακά Προβλήματα, Κλιματικές Αλλαγές και είχαν επαφή με το CERN της Ελβετίας όπου ενημερώθηκαν άμεσα για το «μηχανισμό του Higgs». Επίσης συμμετείχαν σε πειράματα ηλεκτρισμού και φαινομένων θερμοδυναμικής.

 

Αλέξανδρος: Το πείραμα με το λέιζερ ήταν μαγικό. Και όλο αυτό μπροστά στα μάτια μας!

Ισιδώρα: Προσωπικά, οι παρουσιάσεις που μου άρεσαν περισσότερο είχαν να κάνουν με πλανήτες, αστεροειδείς, κομήτες. Ήταν μια φοβερή εμπειρία!

Χρήστος: Ένας τεράστιος όγκος περίπλοκων πληροφοριών εξηγήθηκαν από διακεκριμένους ανθρώπους με μεγάλη απλότητα και ευκολία, με αποτέλεσμα να κάνουν τη Φυσική ακόμα πιο ενδιαφέρον μάθημα.

Νεφέλη: Εκεί διέκρινα το έντονο ενδιαφέρον των νέων για ζητήματα που άπτονται της Φυσικής καθώς και το βαθύ προβληματισμό τους.

Χρήστος: Υπήρχαν τόσο μορφωμένοι άνθρωποι, που μας μετέδωσαν τις γνώσεις τους με εξαιρετικό τρόπο: Μεσογειακή Διατροφή, Ολογράμματα, Μαγνητικό Πεδίο της Γης….

Βασίλης: Εκεί ακούσαμε τη γνώση που μας έλειπε. Τη ζωή και το θάνατο των άστρων, τη θεωρία χορδών, την αντιύλη….

Υπεύθυνη καθηγήτρια: Σταυρούλα Μουτεβελή, Φυσικός

 

P1010537P1010544