ΣΧΟΛΙΚΟ ΈΤΟΣ 2014-2015

 

ΕΛ ΓΚΡΕΚΟ

Πρόλογος

Στο πλαίσιο των Βιωματικών Δράσεων, διαλέξαμε το θέμα «Ελεύθερος χρόνος και ψυχαγωγία» επειδή έχει ως σκοπό να μάθουμε για τη διαχείριση του ελεύθερου  χρόνου μας που είναι τόσο σημαντικός για όλους.

Η εξοικονόμηση  ελεύθερου χρόνου είναι απαραίτητη γιατί μας φέρνει μια χαλάρωση στην ένταση και ένα διάλειμμα στη ρουτίνα. Όμως ο ελεύθερος χρόνος για να μην καταντήσει βαρετός, πρέπει να αξιοποιείται κατάλληλα με δραστηριότητες πνευματικές, ψυχαγωγικές, κοινωνικές, αθλητικές, φυσιολατρικές και όχι με τρόπους διασκέδασης όπως τηλεόραση, καφετέριες, ηλεκτρονικά παιχνίδια, διαδίκτυο, κακός κινηματογράφος και άλλα. Προϋπόθεση της αληθινής ψυχαγωγίας είναι η ήρεμη ψυχική κατάσταση που εξασφαλίζεται όχι με χρηματικά μέσα,  αλλά με πνευματική και ηθική καλλιέργεια. Μόνο με την προϋπόθεση αυτή αποδίδουν οι διά­φορες μορφές ψυχαγωγίας.

Αν ο καθένας ανάλογα με το χαρακτήρα, την ηλικία και τις δυνατότητές του ξέρει να κάνει σωστήεπιλογή στις διάφο­ρες μορφές της ψυχαγωγίας, οπωσδήποτε θα αξιοποιήσει σωστά τον ελεύθερο χρόνο του και θα ικανοποιήσει τις ψυχικές του ανάγκες.

Στον ελεύθερο χρόνο μας μπορούμε να ψυχαγωγούμαστε με δημιουργικά και  ευχάριστα πράγματα όπως είναι η ζωγραφική. Γι’ αυτό το λόγο η ομάδα μας αποφάσισε να ασχοληθεί με το θέμα της ζωγραφικής και πιο συγκεκριμένα με το διάσημο Έλληνα ζωγράφο el Greco.

Οι μαθητές της Α΄τάξης 

Νίκος Τριανταφύλλης, Θοδωρής Πλιούτας

Χρήστος Μάστουρας, Γιώργος Μπαλαούρας, Παντελής Νικήτας

Υπεύθυνη καθηγήτρια

Κατερίνα Σιαφάκα

Η Ζωή του Ελ Γκρέκο

Σπουδαίος ζωγράφος της Αναγέννησης, με καταγωγή από την Κρήτη, μία από τις μεγαλύτερες φυσιογνωμίες της παγκόσμιας τέχνης. Έζησε και δούλεψε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του στην Ισπανία, εξ ου και το προσωνύμιο El Greco (Ο Έλληνας), με το οποίο είναι, επίσης, γνωστός.

Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος γεννήθηκε το 1541 στον Χάνδακα (σημερινό Ηράκλειο) της Ενετοκρατούμενης Κρήτης, από εύπορους γονείς. Χωρίς να είναι γνωστά πολλά πράγματα για τους δασκάλους και την μαθητεία του, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είχε τη δυνατότητα να σπουδάσει βυζαντινή ζωγραφική στη πατρίδα του και να ασχοληθεί με τη δυτική τέχνη. Το 1570 εγκατέλειψε τη Βενετία και πήγε να εργαστεί στη Ρώμη.

Στην ισπανική αυτή πόλη η ζωγραφική του έφθασε στην κορύφωσή της. Διακόσμησε με πίνακες τον ναό του Αγίου Δομήνικου, το ανάκτορο του Εσκοριάλ και τη μητρόπολη του Τολέδου. Σπουδαίοι πίνακές του είναι η «Ανάληψη της Θεοτόκου», «Η Αγία Τριάδα», «Η Ανάσταση του Σωτήρος », «Το μαρτύριο του Χριστού», «Εσπόλιο» (σκηνή από τα πάθη του Χριστού), «Ο Λαοκόων» και «Η Πεντηκοστή».

Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος πέθανε στις 7 Απριλίου του 1614, σε ηλικία 73 ετών και τάφηκε στο ναό του Αγίου Δομήνικου στο Τολέδο.

Για πολλά χρόνια το όνομά του έμεινε στην αφάνεια και οι πίνακές του σε εκκλησίες και παλάτια της Ιταλίας και της Ισπανίας θεωρούνταν ως πρόχειρα έργα. Από τις αρχές του 20ου αιώνα το έργο του άρχισε να αναγνωρίζεται και σήμερα θεωρείται ένας από τους κορυφαίους  καλλιτέχνες όλων των εποχών, που επηρέασε ζωγράφους της μοντέρνας τέχνης, όπως ο Πάμπλο Πικάσο.

Πίνακες του Γκρέκο κοσμούν τα μεγαλύτερα μουσεία και ιδιωτικές συλλογές και η αξία κάποιων από αυτούς είναι αμύθητη. Στη χώρα μας υπάρχουν έξι έργα του Θεοτοκόπουλου: «Ο Άγιος Λουκάς ζωγραφίζει την Παναγία» και «Η Προσκύνηση των Μάγων» (Μουσείο Μπενάκη), «Στέψη της Θεοτόκου» και «Η Συναυλία των Αγγέλων»(Εθνική Πινακοθήκη), «Βάπτιση του Χριστού» και «Άποψη του Όρους και της Μονής Σινά» (Ιστορικό Μουσείο Κρήτης).

Η Ελλάδα τον  τίμησε και αυτή κηρύσσοντας το 2014 έτος Ελ Γκρέκο και παρουσιάστηκαν τρεις εκθέσεις στη Αθήνα, στην Κρήτη, στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και στο Μουσείο Μπενάκη.

Έτσι λοιπόν θεωρούμε  ότι η ζωγραφική  είναι μία από τις σωστές μορφές Ψυχαγωγίας, γιατί πιστεύουμε ότι θα έχουμε πολλές  θετικές συνέπειες  όπως  είναι η πνευματική μας καλλιέργεια, γνώσεις , καλλιέργεια των ταλέντων  κ.λ.π.

Η Υπογραφή του Ελ Γκρέκο

υπογραφη 2

 

Για να μεταβείτε στην εκπαιδευτική εφαρμογή "ΕΛ ΓΚΡΕΚΟ: ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ", του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης, πατήστε ΕΔΩ

Ακολουθούν τα έργα που φιλοτέχνησαν οι μαθητές που συμμετείχαν στη Βιωματική Δράση

Page2 dominikos
Page4 Page